Kolik kalorií spálím při chůzi?





Kolik kalorií spálím při chůzi? Mohu chůzí hubnout? Častá otázka, na kterou lidé často hledají odpověď. Proč je toto téma tak zajímavé? I na to odpovídá celý můj web. Chůze je univerzální pohybová aktivita, kterou může vykonávat kdokoliv, kdykoliv a v podstatě ihned. Nic nestojí. chodit umí každý a většina lidí chodit může. Nepotřebujete extra vybavení nebo prostory. Ani vymezený čas nebo permanentku.

Takže: kolik kalorií spálím při chůzi?

Proto se podívejme podrobněji a zkusme společně počítat. Hodně záleží na tom, jak rychle chodíte a také v jakém terénu chodíte. V podstatě pokud se při chůzi ani nezadýcháte, nepočítejte s tím, že něco výjimečného spálíte.

Představme si člověka vážícího 75 kg. Pokud si udělá hodinovou procházku a ujde za hodinu 4 km po rovině, pak spálil asi 235 kcal. Pokud místo roviny zvolí zvlněný nebo kopcovitý terén, tak spálí více. Hodina chození v kopcovitém terénu znamená spálených asi 270 kcal. To se nezdá jako hodně. To je méně kalorií než má jeden čokoládový muffin z Lidlu a asi tak stejně jako má klasická kobliha s marmeládou.

Chceme-li spálit více, tak zrychleme tempo a volme zvlněný terén nebo přímo kopečky. Chůze ve zvlněném terénu, kdy jdete chvíli do kopce a chvíli z kopce, je namáhavější, při stejné rychlosti se zadýcháte a spálíte více. Takže pokud stejný člověk půjde hodinu a terén nebude rovina a ujde 5 km za tu hodinu, tak spálí asi 375 kcal. Tady už bychom se energeticky vyrovnali koblize s kapučínem.
Chůze do kopce je nejlepší. Za stejnou hodinu chůze do kopce spálí náš člověk 609 kcal. Ale do kopce, žádné odpočinkové rovinky nebo kopce směrem dolů.

Předpokládejme, že náš člověk začne denně 1 hodinu chodit, najde si 5 km trasu ve zvlněném terénu (to znamená do kopce i z kopce i po rovině) a každý den si ji projde. Každý den spálí navíc 375 kcal. Toto množství energie znamená zhruba za 10 dní spálit tolik, co odpovídá 0,5 kg tuku. A tímto tempem je pak možné shodit 1,5 kg za měsíc a to pak dělá 18 kg za rok. Není to skvělé?
Je to přímo úžasné, kolik kalorií spálím při chůzi. Hubnutí chůzí není o tom, že spálím kvanta kalorií ihned, ale je to o soustavnosti. Denní aktivitě.

I kdybychom denně chodili jen půl hodiny. Ale opravdu denně. Tak za rok to znamená tolik spálené energie, jaká je uložena v 9 kg tělesného tuku. A podle mého je lepší za rok shodit 9 kg tuku než stejné množství přibrat kvůli tomu, že budete sedět doma a ke svačině si dáte kafíčko s koblihou.

Staňte se fanoušky Skvělé chůze i na Facebooku.

Populární příspěvky z tohoto blogu

30 minut chůze denně a rozlučte se s tukovými polštáři

Chůze pro spalování tuku a nárůst energie – 1. díl