Kolik toho nachodíte? Zjistěte, jak aktivní jste.

Víte, kolik nachodíte? 

Vaše kroky si můžete jednoduše hlídat pomocí krokoměru. Na trhu jich najdete již celou řadu v různých cenových hladinách.

Víte, proč je krokoměr vhodnou pomůckou? Ukazuje objektivně vaše aktivity. Subjektivní pocit o vaší aktivita nebo neaktivitě může být zavádějící. Vezměte si třeba den, kdy musíte "chodit" po nákupech. Dojedete autem, pak různě postáváte u regálů a věšáků, jste z toho naprosto vyčerpaní s pocitem, že jste celý den na nohou... a krokoměr ukáže naprosto smutné malé číslo. Jindy doma obskakujete návštěvu, jdete pětkrát s odpadky, pak ještě rychle vyvenčit psa, máte pocit, že jste se nehnuli z domu, na pohyb jste si neudělali čas a na krokoměru uvidíte třeba 8000 kroků. Takže zdání často klame.

Zvládnete-li za den ujít 10 000 kroků, znamená to, že při průměrné délce kroku 70 cm nachodíte 7 km. 10000 kroků by mělo být vaše číslo pro zdravý životní styl.


Jak jste aktivní Vy? Zkontrolujte svoje kroky.

Počet kroků za den je jedním z měřítek k posouzení dostatečné fyzické aktivity. 

  1. Sedavý způsob života - méně než 5000 kroků za den
  2. Málo aktivní způsob života 5000 – 7499 kroků/den
  3. Nedostatečně aktivní způsob života 7500 – 9999 kroků /den
  4. Aktivní způsob života 10000 – 12499 kroků/den
  5. Vysoce aktivní způsob života více než 12500 kroků/den


Už jste si někdy spočítali, kolik uděláte za celý den kroků? Jedná se o kroky, které nasbíráte od doby, kdy ráno vstanete z postele až do okamžiku, kdy do postele opět ulehnete. Vedou se diskuze, kolik kroků denně je optimální pro pozitivní ovlivnění zdraví dospělé populace. Nejčastěji je uváděno číslo 10 000 kroků. Tato hodnota je platná pro jedince bez zdravotních omezení, vysoká je pro lidi staršího věku a osoby s určitým onemocněním, naopak děti by se měly hýbat více. 

Některé krokoměry (většinou propojitelné s chytrými telefony nebo PC) umožní nastavit věk uživatele, výšku postavy, váhu atd. Právě podle platných vědeckých doporučení vám ukazují vhodný počet kroků na den s ohledem právě na váš věk. Automaticky nastaví délku vašeho kroku (statistický průměr dle výšky postavy) nebo umožní přesnou kalibraci (například při chůzi na známou vzdálenost na atletickém oválu) a pak vám ukazuje zdolanou vzdálenost. A další hračičky (spálené kalorie, dosažení 1 milionu kroků atd.).

Ale pokud nemáte krokoměr, tak to neznamená, že nebudete chodit, dokud si nějaký nepořídíte, nene. Vezměte hodinky, vypravte se na 30 minutovou svižnou procházku - ujdete asi 2,5 km a to je cca 3500 kroků. Už taková aktivita pomůže ubrat tukovou tělesnou hmotu, zmírnit rizika civilizačních chorob, pokud ji vykonáváte denně. 

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kolik kalorií spálím při chůzi?

30 minut chůze denně a rozlučte se s tukovými polštáři

Chůze pro spalování tuku a nárůst energie – 1. díl